Meteen naar de inhoud

Waarom dragen in draagdoek of drager?

Waarom dragen?

Dat de mens van nature een drager is, zijn we in onze Westerse wereld al bijna weer vergeten. Het natuurlijke en fysieke contact tussen ouder en kind dat ontstaat bij het dragen in een draagdoek is een belangrijke factor in zijn of haar ontwikkeling. Het is vooral goed voor de hechting én de fysieke en mentale ontwikkeling. Het inspelen op de behoefte van je kindje is hiermee ook erg gemakkelijk, je bent immers heel dicht bij elkaar in de buurt.

Draagdoeken zijn er in verschillende soorten en maten en blends(combinaties van stoffen). Dragen kan op de buik, heup, maar ook op de rug. en draagconsult is altijd aan te raden. Immers, zowel voor de baby als voor de drager, moet het dragen comfortabel én ergonomisch verantwoord zijn.

De juiste ondersteuning voor baby en peuter

Voor de baby is het belang dat de lichamelijke ondersteuning juist is. Deze ondersteuning kan bereikt worden door het gebruik van de rekbare draagdoek, de geweven draagdoek, voorgevormde dragers of een ringsling. Ook voor het dragen van een ouder kindje is het belangrijk dat de ondersteuning goed is, maar daar is iets meer flexibiliteit in. Grotere kindjes zitten bijvoorbeeld graag met de armen boven de doek en is de rug iets minder ondersteund. Zolang het voor degene die het kind draagt goed is en er geen rugklachten ontstaan.

Knooptechniek en gewichtsverdeling belangrijk voor degene die de baby of peuter draagt

Voor de drager is het belangrijk dat de druk op het lichaam goed is verdeeld en er voldoende bewegingsvrijheid overblijft. Het dragen van een peuter is ook heel goed mogelijk en biedt eveneens vele voordelen. Een peuter is uiteraard veel zwaarder dan een baby, maar door een juiste knoopwijze en een goede verspreiding van de draagdoek is het mogelijk om het gewicht goed te verdelen en het lichaam van de drager minimaal te belasten.

Waar zijn draagdoeken of ergonomische dragers te koop?

Draagdoeken zijn steeds meer verkrijgbaar in bijvoorbeeld babyspeciaalzaken. Ook via internet is er heel veel te bestellen. Maar het is daarbij wel belangrijk om goed te weten welke doeken geschikt zijn en hoe een doek op de beste manier gebruikt kan worden. Een persoonlijk consult met professionele uitleg over de draagdoek die het beste bij jou en je kindje past is daarom zeker aan te raden. Op de pagina links en informatie vind je een aantal voorbeelden van geschikte websites voor een goede draagdoek of drager.

Draagdoek bij reflux of darmkrampjes

Voor baby’s die last hebben van bepaalde (fysieke) ongemakken biedt de draagdoek vaak verlichting. Als een baby rechtop gedragen wordt, heeft dit een gunstig effect op reflux (teruggeven van voeding). De voortdurende bewegingen in de draagdoek geven een natuurlijke “darmmassage”, waardoor darmkrampjes verminderen of zelfs verdwijnen. Een baby die veel huilen laat zien en horen, kunnen zich in een draagdoek, dicht bij de moeder of de vader, vaak goed ontspannen en komen zichtbaar tot rust.

Baby’s kunnen al vanaf de eerste dag na de geboorte gedragen worden en zelfs peuters vinden het heerlijk om nog zo dichtbij de ouder gedragen te worden. Het dragen van een pasgeboren baby of van een peuter vraagt echter wel een andere draagtechniek én een andere maat ergonomische drager.

Voordelen van dragen

Goed voor de hechting tussen ouder en kind

Goed voor de fysieke en mentale ontwikkeling van de baby

Heeft een gunstig effect op baby’s met last van reflux en darmkrampjes

Voor baby’s die wat meer reageren op prikkels geeft de draagdoek veel bescherming en rust (ideaal op een feestje)

Het is fijne manier voor je baby om hem/haar te helpen met reguleren van emoties.

Je hebt je handen vrij om allerlei lichte klusjes en een eventueel ouder kindje aandacht te geven

De baby traint ongemerkt zijn of haar nekspieren door het om zich heen kijken en ontwikkeld qua motoriek sneller dan de baby’s die niet met regelmaat in de draagdoek/drager verblijven.

Je kindje dragen kun je zoveel en zo lang doen als jullie beide prettig vinden. Er is geen beperking qua duur per dag of leeftijd.

Meer bewegingsvrijheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reizen met het openbaar vervoer, trappen nemen enz.

Hoe werkt het en wat zijn de kosten voor een draagconsult?

Een draagconsult vindt bij jou plaats en duurt anderhalf uur. De kosten hiervoor bedragen € 75 Bij extra tijd komt er € 12,50 per 15 minuten bij. Voor een duo (jij en je partner) consult is de duur 2 uur en de kosten hiervoor bedragen € 100 Bij extra tijd komt er € 16,50 per 15 minuten bij. Een kort opfris consult is ook mogelijk. Er wordt minimaal de kosten van 30 minuten € 25 in rekening gebracht. Indien dit opfris consult online is kunnen we een iets lager bedrag afspreken.

De reiskosten zijn voor de eerste 10 km gratis, daarboven wordt € 0,30 per kilometer berekend. Eventuele parkeerkosten worden doorberekend.

Aanmelden voor een draagconsult

DichtbijDragen

M.L Kingerf 27
3263EN Oud-Beijerland

telefoon: 0646323133

mail: info@dichtbijdragen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *